CS | SK

Kategorie

Zprávy o stavu sněhu

Jak správně namazat turistické lyže

V naší nové poradně se dočtete Jak namazat běžky = Vše o mazání běžeckých lyžích.

ZOBRAZIT VŠECHNY ČLÁNKY V PORADNĚ SPORTICUS

I pro turisty je důležité umět správně namazat své běžky, tak aby si každý výlet patřičně užili a zbytečně se netrápili kvůli špatné „máze“. Lyže by měly nejen pěkně jet z kopce, ale také stoupat do kopce, tak aby při každém odrazu nesmekaly. Nikdo naopak nechce, aby se mu pod patkou tvořily bakule sněhu nalepené na příliš měkký stoupací vosk.

Klistry a stoupací vosky v nabídce Sporticus.

Doporučujeme čistit skluznici vašich lyží před každým voskováním. Nejdříve odstraňte co největší množství pevného vosku nebo klistru ze stoupací zóny pomocí škrabky. Poté naneste smývač vosků a počkejte jednu minutu. Nakonec skluznici utřete do sucha speciální utěrkou nebo hadříkem. Na čištění skluzné zóny lze použít fluorový smývač.

Pro zlepšení skluzu aplikujeme skluzné vosky tzv. glidery, které se nanáší pouze na skluzné zóny. Použít můžete klasicky některý z parafínů, který se do skluznice zažehluje pomocí speciální žehličky. Po vychladnutí je nutno parafín strhnout škrabkou a vykartáčovat. Pro ušetření času lze použít tekuté vosky ve spreji, které jsou vhodné do všech sněhových podmínek.

Pro správný odraz nanášíme pevné vosky či klistry do odrazové zóny lyže. Nejdříve pomocí smirkového papíru zdrsněte střední třetinu skluznice lyže nebo plochu 75 cm dlouhou od paty boty směrem ke špičce lyže. Dosáhnete tím lepšího spojení vosku se skluznicí.

Zvolte vhodný odrazový vosk dle aktuálních podmínek a můžete začít mazat. Pevný vosk naneste v několika vrstvách do odrazové zóny cca 70–75 cm od paty boty směrem ke špičce lyže. Každou vrstvu vždy rozetřete pomocí korku. Při korkování vyvíjejte dostatečný tlak – teplo vzniklé třením dokonale vyhladí aplikovaný vosk. Pokud vám lyže kloužou, zvolte o stupeň teplejší (měkčí) vosk. Pro zaručení dobrého odrazu při dané teplotě používejte na starší jemnozrnný sníh měkčí vosk, než na nový čerstvě napadaný sníh (na obalech bývají často dvě teplotní rozhraní). Pozor – teploty uváděné na obalech představují teplotu vzduchu ve stínu!

Klistry používáme obvykle při teplotách okolo nuly a nad nulou, na zledovatělý či rozbředlý sníh. Vhodný klistr naneste na plochu 75 cm od paty boty směrem ke špičce lyže. Škrabkou rozetřete klistr do rovnoměrné vrstvy. Práci vám ušetří klistr s aplikátorem či ve spreji. Nechte klistr pár minut zaschnout, než se dáte do jízdy.

Je jasné, že ne vždy se povede namazat dokonale. Podmínky se mohou rychle měnit, na hřebeni nás často čeká jiný sníh než dole pod kopcem. Je však třeba být připraven, mít v ledvince nějaký ten tuhý vosk či klistr na přimazání a nepropadat panice. I když to nejede optimálně, všichni se přece těšíme hlavně ze zdravého pohybu na čerstvém vzduchu v překrásné přírodě našich hor!

 

Datum vydání: 12.12.2014

Článek vznikl na původním eshopu VOSKY.KAMZASNE­HEM.CZ (předchůdce SPORTICUS.CZ) ve spolupráci se serverem pro lyžaře BĚŽKUJ.COM