CS | SK

Kategorie

Zprávy o stavu sněhu

Do seriálu Skiclassics se v letošním roce přihlásily celkem tři české týmy.

Tým Pioneer Investments Lukáše Bauera, který sice zahrnuje více zahraničních závodníků, ale v úvodním prologu se představí z poloviny v českém složení Petr Novák, Jan Šrail, Algo Kärp, Ondřej Horyna a Andi Gerstenberger. Lukáš bude přítomný pouze jako šéf týmu, po pádu ve švédském Gjällivare doléčuje zranění. Petr Novák neměl v letní přípravě také ustláno na růžích, upadl na kole a vykloubil si rameno, operaci podstoupit nemusel, ale na své formě cítí tréninkový výpadek. Body v kategorii žen jim do týmové soutěže zajistí Švédka Lina Korsgren, šestá žena celkového hodnocení loňského ročníku Skiclassics. V nedělním závodě se za tým představí i Slovenka Alena Procházková.

Za Atlas Craft Team budou v úvodním prologu bojovat v mužské kategorii tři mladí závodníci Adam Fellner, Pavel Ondrášek a Daniel Máka, doplní je zkušený dálkový běžec Jiří Ročárek. V ženách se jim budu snažit pomoci co nejrychlejším časem. V záloze máme i další lyžařku Karolínu Bícovou.

Třetím českým týmem je Silvini Madshus Team, který přišel o loňskou vítězku Skiclassics Kateřinu Smutnou, která přestoupila do Teamu Santander, ale zase získali jabloneckou závodnici Kláru Moravcovou. Největší hvězdě týmu, Stanislavu Řezáčovi, budou v týmovém prologu pomáhat šéf týmu Marek Pazderský, Tomáš Jakoubek, Václav Sedláček a další.

Jak bude týmový prolog hodnocený? Vyhrává tým, který dosáhne nejnižšího času. V mužské kategorii se počítají první tři závodníci týmu tak, že se násobí čas třetího závodníka třikrát a k tomu se přičte čas nejrychlejší týmové závodnice z hromadného závodu žen. Závodníci, kteří odstartují v týmové soutěži získají každý 20 bodů do celkpvého hodnocení seriálu, přičemž nezáleží na umístění. V loňském prologu se proto v ženské kategorii velmi taktizovalo a tempo nebylo vysoké, až na poslední 2km. Závodnice se šetřily na nedělní závod, kde mohly bojovat o vyšší body. Muži zase po vzoru časovkářů z Tour de France si během prologu moc neodpočinou, volí různé taktiky, aby dosáhly co nejrychlejšího času a většinou se střídají ve vedení podle výkonnosti.

Tak už se těšíte? Sledujte ČT4 sport a fanděte nám.