CS | SK

Kategorie

Zprávy o stavu sněhu

Proč SWIX představil zcela novou řadu vosků CERA NOVA X

 

 

 

 

 

 

  Před více než 19 lety, rok po Zimních olympijských hrách 1994 v Lillehammeru, zahájil SWIX prodej řady vosků CERA NOVA. Tento systém vosků byl výsledkem náročných testů provedených před a během Olympijských her a představoval jedinečný a logicky založený systém vosků na čtyři odlišná teplotní pásma. Systém CERA NOVA obsahuje produkty od vosků s uhlovodíky po vosky s vysokým obsahem fluoru. Pokrývá tak veškeré potřeby lyžařů od tréninku po soutěže na vysoké úrovni. Díky intuitivnímu vrstvení si lyžař snadno vybere správné řešení v daném pásmu. Sjezdové i běžecké lyžování (bruslení i klasické) se tak poprvé mohlo spolehnout na jeden komplexní a výjimečný systém vosků.

  Od svého uvedení na trh je CERA NOVA nejprodávanější systém vosků na světě. Okouzlil širokou řadu uživatelů, od servisních techniků závodů Světových pohárů po lyžařské nadšence amatéry. Tento systém je receptem na úspěch na všech velkých šampionátech za posledních dvacet let. Kraluje mu náš světoznámý CERA F, vosk, který vyhrál více medailí z Olympiád a Světových pohárů než jakýkoli jiný vosk na světě.

  Během let tento systém prošel několika změnami a úpravami, díky kterým reflektuje pokrok v používaných surovinách, syntéze fluoru a vývoji v oblasti voskování. Nadále si tak drží pozici číslo jedna jako nejlepší systém vosků na světě.

  Přes tuto úspěšnou historii se před třemi lety firma SWIX rozhodla zahájit projekt nových vosků. Celý tým byl sestaven z více než 20 odborníků od vývojářů produktu přes vědce a výzkumníky po servisní týmy Světových pohárů a techniky specializované na voskování z celého světa. Úkol byl jasný. Nechtěli jsme pouze představit pár nových vosků nebo provést vizuální změny na již existující řadě. Chtěli jsme obnovit řadu CERA NOVA v plném rozsahu. Tento nový projekt jsme pojmenovali CERA NOVA X!

  Projekt byl rozdělen do třech individuálních částí – zkoušky, balení a design. Nejnáročnějším úkolem bylo bezpochyby objevit vosk s ještě lepšími provozními vlastnostmi. Složení existujících vosků řady CERA NOVA jsme podrobili náročným testům, abychom mohli dojít k závěru, zda je vůbec nezbytné nějaké změny provádět. Výchozí údaje jsme shromáždili po provedení více než 800 klinických zkoušek ve velkých lyžařských střediscích po celém světě, ve všech teplotních pásmech, u sjezdového i běžeckého lyžování. Toto byl jediný způsob jak starý systém podrobit největší zkoušce a vyžadoval maximální nasazení od našeho závodního servisního týmu i oddělení vědy a výzkumu. Abychom v rámci projektu měli plnohodnotně využitelné statistiky, začali jsme s komplexním plánem testování, závazným pro všechny zúčastněné.

  To bylo klíčové při určování, které z původních vosků v rámci řady zůstanou, a které vyžadují vylepšení. Z lyžařských tunelů v Torsby (Švédsko), Soči (Rusko) a Canmore (Kanada) odesílal náš závodní tým zprávy o testech provedených za všech druhů sněhových podmínek, víceméně po celý rok.

  Kromě interního testování jsme poslední dva roky zkoušené vosky testovali i na závodech Světového poháru. Díky úzké spolupráci se servismany a jejich hodnotnému přínosu jsme měli zajištění kvality našeho vlastního testování.

  V historii firmy SWIX doposud testy takového rozsahu provedeny nebyly. Bylo provedeno obrovské množství skluzných testů, byly podrobeny analýzám a výsledky shromážděny do masivní databáze. To vše proto, abychom nalezli ty drobnosti, které budou podstatou celého výsledného rozdílu.

  Na jaře 2014 z našeho výrobního závodu v norském Lillehammeru vycestovaly první dodávky CERA NOVA X. Náš výrobní tým je zkušený a každý nový vosk, který výrobu opouští, je dokonalé kvality. Objevují se v novém a inovovaném balení, které zahrnuje mimo jiné vnitřní značky, silnější boční stěny a zámek.

  Věříme, že konečný produkt, který zaznamenal i změny v designu, inspirované písmenem X v názvu řady, splní nejvyšší očekávání trhu a stanoví nový standard lyžařských vosků na nadcházející desetiletí.

Přehled nových produktů SWIX CERA NOVA X

parafíny SWIX CHX - CH4X, CH5X, CH6X, CH7X, CH8X, CH10X a CH12X - balení 60 / 180 g

parafíny SWIX LFX - LF4X, LF5X, LF6X, LF7X, LF8X, LF10X a LF12X - balení 60 / 180 g

parafíny SWIX HFX - HF4X, HF5X, HF6X, HF7X, HF8X, HF10X a HF12X - balení 40 / 180 g

parafíny SWIX HFBWX - HF4BWX, HF5BWX, HF6BWX, HF7BWX, HF8BWX a HF10BWX - balení 40 / 180 g

prášky SWIX FCX - FC4X, FC5X, FC6X, FC7X, FC8X a FC10X - balení 30 g

urychlovače SWIX - HVC cold / warm, ROCKET cold / warm, TURBO cold / warm